Toepassingsgebieden voor soft nitril handschoenen:

Nitril handschoenen in de geneeskunde

Enerzijds zijn nitril handschoenen erg populair in de geneeskunde omdat ze een goede barrière vormen tussen de hand en potentieel schadelijke micro-organismen. Zo bieden nitril handschoenen een goede bescherming tegen bacteriën en virussen en tegen direct contact met uitwerpselen en lichaamsvloeistoffen.

Om deze reden worden nitril handschoenen zowel in ziekenhuizen als door artsen in privépraktijken en in ambulances gedragen.

Als u op zoek bent naar nitril handschoenen voor medisch gebruik, moet u er altijd voor zorgen dat de handschoenen zijn gecertificeerd volgens de Europese norm 455 (EN 455). Deze norm bepaalt of een wegwerphandschoen al dan niet is goedgekeurd voor gebruik in de medische sector.

Nitril handschoenen in de zorg voor ouderen en zieken

Nitril handschoenen zijn ook populair bij poliklinische en intramurale zorg. Ook hier beschermen ze tegen direct contact met lichaamsvloeistoffen, bacteriën en virussen.

Aangezien in de verpleging vaak medische ingrepen nodig zijn (bijv. verbandwissel of infusies), raden wij u aan om ook wegwerphandschoenen te kiezen die voldoen aan de Europese norm 455.

Voor niet-medische werkzaamheden (bijvoorbeeld het wassen van patiënten) kunnen ook wegwerphandschoenen die niet zijn gecertificeerd volgens de Europese norm 455 voldoende zijn.

Blauwe nitril handschoenen in de voedingsindustrie

Ook bij de professionele omgang met levensmiddelen moeten wegwerphandschoenen worden gedragen om de hoogst mogelijke hygiënestandaard mogelijk te maken. Omdat nitril handschoenen zeer goed bestand zijn tegen oliën en vetten, genieten ze de voorkeur in de voedingsindustrie.

Ter vergelijking: zowel latex- als vinylhandschoenen zijn daarentegen niet geschikt voor contact met vette voedingsmiddelen.

Want als vinylhandschoenen in contact komen met vetten, kunnen chemische stoffen (zogenaamde weekmakers) uit de handschoen vrijkomen en naar het voedsel migreren. Om de consument te beschermen tegen de consumptie van deze potentieel schadelijke weekmakers, mogen vinylhandschoenen niet worden gebruikt bij het hanteren van vet voedsel.

Latex-eiwitten kunnen ook losraken van latexhandschoenen als ze in contact komen met vet voedsel. Als de latexproteïnen in het voedsel terechtkomen en vervolgens worden geconsumeerd door een latexallergiepatiënt, kan dit leiden tot een allergische reactie. Blauwe nitril handschoenen zijn vooral populair in de voedingsindustrie. Want als een handschoen scheurt of kwijtraakt, is een blauwe nitril handschoen of een stuk blauwe handschoen veel makkelijker terug te vinden dan een handschoen van een andere kleur. Omdat er geen natuurlijk blauw voedsel is. Blauw valt daarom het meest op en is het makkelijkst uit te filteren. Zorg er bij het kiezen van je nitril handschoenen voor de voedingssector voor dat ze een voedselveiligheidsverklaring hebben. Of een nitril handschoen geschikt is voor het hanteren van voedsel, kunt u vinden op de productdetailpagina's.

Wegwerphandschoenen in de horeca

Wegwerphandschoenen zijn niet alleen populair in de voedselverwerkende industrie, maar ook in de gastronomie wereld. Want wegwerphandschoenen symboliseren hygiëne en netheid voor de klant. Omdat vette voedingsmiddelen ook in veel gevallen in de gastronomie worden gebruikt, is het raadzaam om ook hier nitril handschoenen te gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de wegwerphandschoenen probleemloos in contact kunnen komen met de verschillende voedingsmiddelen, moet er ook in de horeca op worden gelet dat de handschoenen een voedselveiligheidsverklaring hebben.

Chemische wegwerphandschoenen voor laboratoria

Nitril handschoenen hebben ook de voorkeur in laboratoria. Omdat nitril handschoenen aanzienlijk beter bestand zijn tegen chemicaliën dan latex- en vinylhandschoenen.

Als u op zoek bent naar chemische wegwerphandschoenen, moet u ervoor zorgen dat de handschoenen voldoen aan de Europese norm 374. Want in het kader van deze norm wordt gecontroleerd in hoeverre een wegwerphandschoen beschermt tegen chemicaliën.

Als u dit pictogram op een handschoenenkastje ziet, betekent dit dat de handschoenen over het algemeen zijn goedgekeurd als chemische handschoenen voor eenmalig gebruik. Aan de letters onder de erlenmeyer kunt u zien welke testchemicaliën zijn gebruikt. Dit geeft informatie over met welke chemicaliën de handschoen kan worden gebruikt.

Nitril - chemisch bestendige handschoenen voor reinigingswerkzaamheden

Bij het omgaan met reinigingsmiddelen is het ook belangrijk dat de handen goed worden beschermd. Veel reinigingsmiddelen bevatten chemicaliën en andere stoffen die de beschermende laag op de handen kunnen aantasten. Zorg er daarom voor dat de wegwerphandschoenen die u gebruikt bij het omgaan met reinigingsmiddelen een goede bescherming bieden tegen chemicaliën.

Ook hier kunt u het pictogram in de Europese norm 374 als richtlijn gebruiken. Als het handschoenenkastje is gemarkeerd met het pictogram, kan de handschoen in principe worden gebruikt als een chemische wegwerphandschoen. De letters onder de erlenmeyer geven aan welke testchemicaliën zijn gebruikt om de chemische bestendigheid van de handschoen te testen.

Wegwerphandschoenen voor schoonheidssalons, pedicures, manicures en kapsalons

Ook op andere gebieden zijn nitril handschoenen erg populair. De wegwerp nitril handschoenen van 123nitrilhandschoenen.nl worden bijvoorbeeld ook gebruikt in schoonheidssalons, pedicuresalons en kapsalons om hun eigen handen en klanten te beschermen.

Aangezien er geen specificaties zijn voor de kleur van wegwerphandschoenen op cosmetisch gebied, hebben schoonheidsspecialisten en tatoeëerders een vrije keuze. Vooral gekleurde wegwerphandschoenen zijn populair. De UNIGLOVES Pearl nitril handschoenen zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in de kleuren roze, cobalt, purple, violet, mint, magenta, wit en zwart.

Zwarte nitril handschoenen in tattooshops

Zwarte nitril handschoenen zijn vooral populair in tattoostudio's. Want op een zwarte handschoen vallen bloed- en verfvlekken nauwelijks op.

Aangezien tatoeages open wonden zijn, kan het steken van een tatoeage ook worden beschouwd als een medisch doel. Aangezien sommige ziekten kunnen worden overgedragen door contact met besmet bloed, moet er altijd voor worden gezorgd dat de tatoeëerder en zijn cliënt niet per ongeluk in contact komen met elkaars bloed.

Hiervoor is het noodzakelijk dat u een wegwerphandschoen gebruikt die voldoet aan de eisen voor een medische handschoen (Europese norm 455).

Wat is nitril eigenlijk?

Nitril handschoenen zijn gemaakt van acrylonitrilbutadieenrubber (kortweg nitrilrubber). Het materiaal is ook bekend onder de afkorting "NBR", de afkorting voor "Nitril Butadiene Rubber". In tegenstelling tot latexrubber is nitrilrubber geen natuurlijke stof, maar een chemisch product. Strikt genomen bestaat het materiaal uit verknoopte polymeermoleculen van acrylonitril en 1,3-butadieen. Nitrilrubber is een elastomeer, wat betekent dat het materiaal tot een subgroep van kunststoffen behoort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg ons op Facebook